top of page

Bomuldshunden fra Madagaskar

Racen Coton de Tulear har sin oprindelse tilbage i 1500 tallet, og stammer fra byen Tulear på Madagaskar. Coton de Tulear betyder: ”Bomuld fra Tulear”. Det menes at de indenlandske hunde fra Madagaskar, er blevet blandet med den europæiske bichon familie (fra Frankrig), som var med europærerne som skibshunde, og derfra opstod racen Coton de Tulear.

Coton de Tulear'en blev brugt til at advare om farlige dyr, f. eks. krokodiller, og det var med Cotonens fordel på dens intelligens, hurtig- og ivrighed. Cotonerne blev sjældne, men nogle kolonister reddede racen, de avlede videre med de indfangede Cotoner, og i Frankrig i 1979 var der ca. 33 Cotoner, og efterfølgende blev racen "populær", og spredte sig til de omkringliggende lande (racen var stadigt sjælden på dette tidspunkt). Den første Coton blev officielt registreret i Danmark i år 1989. Så det er stadig en forholdsvis ”ny” race her i DanmarK.

​

Coton de Tulear også kaldet bomuldshunden er en selskabshund. Den er kendt for sin meget bløde og store pels, og det kaldes en bomuldshund netop fordi pelsen har den fine bløde bomuldsstruktur. Coton de Tulearen har et fantastisk temperament, som passer rigtigt godt ind i familielivet. Det opleves meget tydeligt, da de elsker selskab og opmærksomhed. Det er en meget tillidsfuld race, som knytter sig tæt til sin familie, og Cotonen nyder familiens nærvær. De er altid glade, og er altid med på sjov, som elsker nye tricks og er meget lærenemme.  Man vil sagtens kunne opnå stor forståelse for diverse træningsformer med de små uldtotter, da de er yderst intelligente. Coton de Tulearen er den perfekte familiehund! Nedenfor kan du se en video om racen.

Vendia Cotons DKK kennel
Coton de Tulear standard FCI

Standard

Allergivenlig race

Coton de tulear er en allergi-venlig race, det vil sige at de ikke fælder, har ingen underuld og danner ingen skæl. Det er nemlig hundeskæl, som mange allergikere ikke kan tåle. Det er dog ingen garanti, at man som allergiker kan tåle racen, nogle kan nemlig ikke tåle hundens spyt osv. og de vil derfor stadigt reagere allergisk. Vi har selv allergi i familien, men Coton de tulear er ikke et problem, så det kan være meget individuelt om man kan tåle den. I stedet for underuld har Cotonen et fedtlag også kaldet lanolin, det er med til at beskytte huden og pelsen.
 
Man skal derfor være opmærksom på at bare fordi, der er tale om såkaldt "allergivenlig hund", er det desværre ikke alle der kan tåle den. Der er triste historier med familier, som har anskaffet sig en Coton, men er blevet nødsaget til at aflevere den tilbage pga. allergi. Man skal derfor teste grundigt inden man anskaffer sig en Coton, hvis man er allergiker. Man kan f.eks. besøge nogle som har Cotoner, eller "gnide" fingerene godt i pelsen, og tage en finger op ved øjet, eller få tilsendt en tot pels fra en cotonejer o.l. og hvis der ikke sker en reaktion burde man kunne tåle Cotonen.

 

Coton de Tulear Pelspleje

Pelspleje Coton de Tulear

Hos Cotonen er pelsplejen en vigtig faktor, og det er derfor også vigtigt, at man vænner den lige fra lille til at stå på bordet, og blive soigneret.
 
Cotonen kræver en del pelspleje, for hvis den ikke bliver børstet vil der dannes filt. Filten dannes fra de løse hår, der sidder i pelsen, og hvis de ikke børstes væk opstår der filt. Derfor er det vigtigt, at cotonen børstes flere gange om ugen, specielt i pelsskifte perioden. Når cotonen er i pelsskifte, skifter den fra hvalpepels til voksenpels, og det er derfor særligt vigtigt, at man er grundig med pelsplejen i denne periode.
 
Man skal for det første vænne den til børsten, og at ligge ned på siden og ryggen for man kan komme til på maven. Man skal også sørge for at plukke ørehår, så der ikke opstår svamp, eller lignende i øregangen. Så skal man vænne hunden til at få klippet negle, og få klippet hår væk mellem trædepuderne, og under maven så der ikke sætter sig urin i pelsen ved hanhunde.
 
Der er rigtig mange ting man skal lære hvalpen/hunden så det bliver en hyggestund og ikke et mareridt for hund og ejer, når hunden skal plejes. Det er også en god ting at vænne hunden til bad, for mange hunde bryder sig ikke om bad, men hvis man får det vendt til noget positivt for hunden, hvor den har ejerens fulde opmærksomhed, vil den nyde det til fulde.

Når pelsskiftet fra hvalpe- til voksen-pels begynder, kan man nyde godt af man har lært den fra lille af, at pelsplejen slet ikke er slem. Hvis man sørger for at holde pelsplejen i orden så er pelsplejen faktisk slet ikke så slem. Der er håb forude, selvom pelsen virker uoverskuelig og kan filtre, fordi voksenpelsen er som regel slet ikke så slem.
 
Det er vigtigt, at man undlader at børste i en beskidt pels, eller i en tør pels. Hvis man gør dette, så vil pelsen knække, og så får man aldrig en lang og lækker pels. Så vask derfor minimum hunden 1. gang om måneden, og i pelsskifte perioden gerne endnu oftere. Personligt, så vasker jeg selv mine hunde hver 10. dag. Cotonens pels er bare meget nemmere at holde, når den er ren, specielt når man går igennem pelsskifte perioden.

​

Alle vores hvalpekøbere vil modtage et pelsplejekursus - specielt tilpasset deres ønske, om det er udstilling eller familiehund. Vi står altid til hjælp, hvis I måtte have spørgsmål til pleje.

bottom of page